background image

CARNAVAL IN MAASTRICHT 2017

Carnaval in Maastricht
feb22

CARNAVAL IN MAASTRICHT 2017

Blog 2 comments

CARNAVAL IN MAASTRICHT 2017:

Update: Carnaval in Maastricht 2018!


Kom Carnaval in Maastricht vieren, de Carnavalsstad van Nederland!

Maastricht staat bekend als de carnavalsstad van Nederland (al denken de mensen in Brabant hier anders over) en van 26 februari tot 28 februari is de officiële viering hiervan. Heel Maastricht kleurt dan rood, geel en groen en in de binnenstad is het één groot feest. Waarschijnlijk is de Carnaval in Maastricht met haar vele tradities net iets anders dan dat je het kent. Wat is nou Vastelaovend, wie zijn de Zaate Hermeniekes en wanneer moet je waar zijn tijdens het carnaval in Maastricht dit jaar? Wij brengen je op de hoogte!

Vastelaovend in Mestreech
Vastelaovend is de Maastrichtse naam voor carnaval. Vrij vertaald betekend Vastelaovend in Mestreech dus Carnaval in Maastricht. Afwijkend van de steden en dorpen in Brabant krijgt Maastricht geen andere naam met carnaval. Den Bosch veranderd bijvoorbeeld in Oeteldonk maar de inwoners van Maastricht noemen hun stad ook tijdens Carnaval gewoon Mestreech. De Carnaval in Maastricht start, zoals gewoonlijk, op de elfde van de elfde en eindigt op dinsdag 28 februari met het aflaten van het Mooswief.

mooswief maastrichtDe start van het Carnavalsweekend
De carnaval in Maastricht begint traditioneel met het ophalen van de Stadsprins, waar de prins om 15:11 de sleutel van de stad ontvangt. Op carnavalszondag volgt het ritueel dat het Mooswief ( zie foto) wordt gehesen. Zij houdt een oogje op een “propele Vastelaovend”. Het Mooswief is van oudsher de naam die gegeven werd aan een groenteverkoopster. Zij wordt geëerd tijdens Carnaval met een kranslegging, geen krans van bloemen maar van verse groenten. Bij de start van de Carnaval in Maastricht zal het Momus-kanon op het Vrijthof om 12:11, 11 keer afgeschoten worden als startsein voor de vastelaovend.

De optochten
Bij carnaval horen natuurlijk ook parades. In Maastricht zijn er meerdere optochten. Op zondag begint om 13:33 de grote optocht die door de gehele binnenstad van Maastricht zal trekken. Op maandag is er de kleurrijke familie optocht die zal starten om 14:22 in de wijk Wijck. Ook kom je het gehele weekend de Zaate Hermeniekes tegen in de stad. Deze mooi aangeklede en versierde groepen lopen, al muziek makend, door de gehele stad. Op dinsdag is het Zaate Hermeniekes concours om 14:11 op het Vrijthof. Hierbij spelen alle Zaate Hermeniekes voor een vakkundige jury en zullen alle groepen de eerste prijs krijgen.

De afsluiting van Carnaval in Maastricht
Ter afsluiting van het Carnaval in Maastricht wordt om 24:00 op dinsdagavond het Mooswief weer omlaag gehaald. Dit is het moment dat de Carnaval in Maastricht officieel afgelopen is. Dit betekend niet dat iedereen hun carnavalsoutfit weer opbergt voor het volgende jaar want in vele dorpen en steden in België zullen er de rest van de week nog optochten zijn. In plaatsen als Heers en Uikhoven zullen er op 1 maart nog optochten plaatsvinden en in onder andere Bilzen zelfs het weekend er op volgend.

Dus wilt u Carnaval eens op een andere manier vieren en zien waarom de Maastrichtenaren Maastricht de mooiste carnavalsstad van Nederland vinden? Kom dan van 26 tot 28 februari aansluiten in de Maastrichtse polonaise en geniet van Carnaval in Maastricht!

Logeert u bij ons tijdens het Carnaval? Vraag onze collega’s naar alle tips en gebeurtenissen tijdens het carnaval en zij wijzen u naar de carnavals hotspot van Maastricht. Tijdens het carnavalsweekend zal er in Restaurant de Mangerie een ‘good gevölde telleure’ worden geserveerd met keuze uit drie gerechten voor maar €11,11.

Beantwoorden
29 september 2017 om 17:10

Leuk artikel! Op naar volgend jaar!

Beantwoorden
18 december 2018 om 14:55

Wat leuk om over de activiteiten te lezen in Maastricht. Hopelijk staat er ook volgend jaar weer veel op het programma. Wil het toch een keertje meemaken. Ga alvast nadenken over een geschikte outfit!

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

CROWNE PLAZA MAASTRICHT

Zonder enige twijfel is Maastricht de meest bourgondische stad van het land. Crowne Plaza Maastricht is een hotel prachtig gelegen aan de Maas. Het biedt een perfecte uitvalsbasis voor een ontdekkingstocht door de historische binnenstad van Maastricht met haar luxe boetieks, chique restaurants en sfeervolle terrasjes.

INSTAGRAM

Beste Prijs Garantie